Warmer

INFRAROOD PANELEN

Als gecertificeerd adviseur voor Zeeland voor het bedrijf “Warmer” kom ik graag een keer vrijblijvend advies geven over infrarood panelen en alles wat daarbij hoort. Ontdek onze collectie infrarood plafondpanelen voor een stijlvolle en energiezuinige verwarming. De bijzondere eigenschap van infrarood panelen is dat ze warmte uitstralen vergelijkbaar met die van de zon, maar zonder de schadelijke UV-straling. Dit resulteert in een natuurlijke, comfortabele warmte. In het bijzonder bieden plafondpanelen een uitstekende warmtespreiding, omdat ze van boven naar beneden werken, waardoor een optimale stralingshoek wordt bereikt.

Infrarood verwarming wordt steeds populairder als een duurzaam en energie-efficiënt alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Maar hoe werkt infrarood verwarming eigenlijk? In dit artikel krijgt u een diepgaande uitleg over de werking van infrarood panelen en ontdekt u waarom ze een uitstekende keuze zijn voor duurzaam verwarmen. Klik hier voor de webshop.

De werking van infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een bijzondere manier van verwarmen, die gebruik maakt van infraroodstraling. Deze techniek is anders dan traditionele verwarmingssystemen. In plaats van de lucht te verwarmen, stralen infrarood panelen direct warmte uit naar mensen en objecten in de ruimte. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en een efficiënt gebruik van energie. Het is een unieke en energiezuinige methode om uw omgeving aangenaam warm te houden, waarbij de warmte direct wordt geabsorbeerd door alles in de kamer. Dit zorgt voor een prettige, gelijkmatige warmte zonder energieverspilling.

Het elektromagnetisch spectrum en infraroodstraling

Ver-infraroodstraling is bijzonder effectief in het overbrengen van warmte naar objecten en mensen. Dit komt omdat de golflengte van ver-infraroodstraling perfect is afgestemd op de ‘resonantiefrequentie’ van watermoleculen. In eenvoudige termen betekent dit dat watermoleculen – die overvloedig aanwezig zijn in mensen, dieren en vele andere objecten – efficiënt energie absorberen van ver-infraroodstraling en deze energie omzetten in warmte. Dit is de basis van hoe infrarood verwarmingssystemen werken.

Infrarood verwarmingssystemen zijn zo ontworpen dat ze een optimale hoeveelheid ver-infraroodstraling produceren. Wanneer deze systemen worden ingeschakeld, zenden ze ver-infraroodstraling uit die dan door de omringende objecten en mensen wordt geabsorbeerd, waardoor een comfortabele en aangename warmte wordt gecreëerd. Het is een natuurlijke, efficiënte en effectieve manier van verwarmen die steeds populairder wordt in huizen en bedrijven over de hele wereld.

Infraroodstraling maakt deel uit van het brede en diverse elektromagnetisch spectrum, een continu spectrum van golflengten die zich uitstrekken van de langste radiogolven tot de kortste gammastralen. Dit spectrum omvat ook andere soorten golven waarmee we vertrouwd zijn, zoals ultraviolet licht, röntgenstralen en zelfs zichtbaar licht dat we dagelijks ervaren.

Infraroodstraling ligt qua golflengte tussen zichtbaar licht en microgolven op dit spectrum. Het is intrigerend om te weten dat ondanks het feit dat infraroodstraling niet zichtbaar is voor het menselijk oog, we het toch kunnen detecteren als warmte. Dit komt door de manier waarop infraroodstraling interageert met de moleculen van objecten, waardoor ze gaan trillen en warmte genereren.

Infraroodstraling is op zichzelf weer onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: nabij-infrarood (ook bekend als IR-A), middel-infrarood (IR-B) en ver-infrarood (IR-C). Elk van deze categorieën heeft zijn unieke eigenschappen en toepassingen, maar voor verwarmingssystemen is vooral de ver-infraroodstraling van belang.

De werking van infrarood panelen

Infrarood panelen werken volgens een uniek en efficiënt principe dat verschilt van traditionele verwarmingssystemen. Terwijl conventionele systemen werken door de lucht te verwarmen, richten infrarood panelen zich op het rechtstreeks verwarmen van objecten en mensen in een ruimte.

Dit principe wordt bereikt door het gebruik van infraroodstraling, een type energie dat zich uitstrekt over objecten en ruimtes zonder lucht als medium nodig te hebben. Deze straling wordt door de objecten geabsorbeerd, wat resulteert in directe warmte. Mensen en objecten geven op hun beurt deze warmte af, waardoor een comfortabele omgevingstemperatuur wordt gecreëerd.

Sunjoy SR-5

Het proces begint wanneer elektriciteit de infrarood panelen voedt. De elektrische energie wordt omgezet in infraroodstraling door de speciale materialen binnenin de panelen. Deze straling verspreidt zich in een rechte lijn van het paneel tot het een oppervlak raakt, zoals een muur, vloer of persoon, waar het wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte.

De efficiëntie van infrarood panelen ligt in het feit dat er geen energie verloren gaat aan het verwarmen van de lucht, die van nature minder goed warmte vasthoudt dan vaste objecten. Dit betekent dat infrarood panelen niet alleen zorgen voor een gelijkmatige, aangename warmte, maar ook energiezuiniger zijn dan traditionele verwarmingssystemen.

Montage aan plafond