Wat kost een bruidsfotograaf?

Je zult misschien al ontdekt hebben dat de prijzen voor een bruidsfotograaf uit elkaar kunnen liggen. De prijs van een bruidsreportage zegt in principe niets over de kwaliteit van de foto’s. De prijs die de fotograaf bepaalt voor de trouwfoto’s hangt namelijk van een aantal elementen af. Wanneer zijn de kosten voor een fotograaf op je bruiloft hoog of laag? Wij hebben de gemiddelde kosten voor bruidsfotografie voor je uitgezocht, zodat je weet wat je kunt verwachten en we geven je inzicht in de opbouw van de kosten voor een fotograaf op je bruiloft.

De kosten voor een fotograaf op je bruiloft
De kosten voor een bruidsfotograaf zijn tot stand gekomen door een aantal elementen. Zodra je een offerte hebt opgevraagd bij een bruidsfotograaf vraag je je natuurlijk af of dit een gemiddelde prijs voor trouwfoto’s is, of dat je meer of minder betaald ten opzichte van andere fotografen. De kosten voor een fotograaf op je bruiloft zijn tot stand gekomen door:
Hoeveel uur de bruidsfotograaf aanwezig is op de bruiloft.
Hoe de fotograaf de trouwfoto’s aanlevert.
Hoeveel ervaring de bruidsfotografen hebben opgebouwd.
Hoeveel de fotograaf investeert in zelfontwikkeling.
Welke camera’s de fotograaf gebruikt.
Hoeveel reiskosten de fotograaf moet maken.

Aantal uren
Veel bruidsfotografen werken met een uurtarief. Gemiddeld ligt dit rond de €100. Het minimum aantal uur dat veel fotografen hanteren is 6 uur, maar er zijn ook fotografen die je voor minder uur kunt inhuren. Wij raden minimaal 8 uur trouwfotografie aan om het grootste gedeelte van de dag te vast te leggen. Wil jij stunning foto’s vanaf het aankleedmoment tot aan de knallende opening van jullie feest? Houd dan rekening met een trouwreportage van 10-12 uur.
Tip: Check ook of hier alles bij inbegrepen zit. Zo kan het zijn dat er in het uurtarief van €100 al rekening is gehouden met de nabewerking van de foto’s.

Nabewerking
Bruidsfotografen steken ook veel tijd in het nabewerken van de foto’s. Zo moeten ze een back-up maken van de trouwfoto’s. Een bruidsreportage van 8 uur kan zomaar 400-800 foto’s bevatten. De fotograaf zal ongeveer 25-30% van de foto’s nabewerken voordat de uiteindelijke selectie wordt gemaakt. Bij ons is het nabewerken van de foto’s inbegrepen in de prijs die je betaalt. Maak hier van tevoren wel duidelijke afspraken over.

Trouwalbum, USB-stick of online album
Hoe wil je de foto’s na de bruiloft ontvangen? Het kan zijn dat je de foto’s op een USB-stick krijgt, maar een online album met een preview is ook mogelijk. Bijna alle trouwfotografen bieden ook de optie van een fotoalbum aan. Een standaard fotoalbum ligt rond de €450 en heeft gemiddeld 40 pagina’s. Afhankelijk van de indeling van foto’s kunnen hier tot ongeveer 120 foto’s in worden uitgelicht. Natuurlijk is het mogelijk om dit verder uit te breiden.

Don’t: besparen op een trouwfotograaf
Misschien dat de prijs voor een trouwfotograaf je afschrikt, maar besef je wel dat dit bijna het enige tastbare is wat je aan de bruiloft overhoudt. Ga ervan uit dat de trouwfotograaf ongeveer 10% van het totaalbudget voor de bruiloft kost. En dit is het meer dan waard! Wij zijn voor dit artikel uitgegaan van de prijzen van fotografen die je vaak op diverse sites ziet en die altijd kwaliteitsfoto’s leveren. Besparen op een trouwfotograaf is wat ons betreft namelijk een no go. Waarom? Alleen een professional kan de sfeer en het gevoel van je bruiloft zo vastleggen, dat je die over 25 jaar nog steeds voelt als je de foto’s ziet.