7 tips voor het schrijven van jouw megamooie trouwgeloften

Best spannend, je trouwgeloften schrijven èn ook nog eens voordragen tijdens de trouwceremonie voor je geliefde en al je gasten. Tegenwoordig wordt het steeds vaker gedaan en geef nou toe, het is toch geweldig van de ander te horen waarom hij of zij voor jou heeft gekozen en dit trots deelt met jou en de gasten? Maar heel veel mensen vinden het schrijven van de trouwgeloften lastig. Ik heb een aantal tips voor je om het een stuk makkelijker te maken.

• Neem er de tijd voor en begin vroeg met schrijven. In de periode voor de bruiloft gebeurt zoveel, dat er genoeg is wat opvalt in het karakter van je partner. Hou een lijstje bij en je krijgt een prachtige weergave van wat je voor hem of haar voelt.

• Op internet zijn veel geloften te vinden, bijvoorbeeld vanuit het geloof, maar ook voorbeelden van anderen die jou al zijn voorgegaan. Neem daar een voorbeeld aan en maak het zo, dat het je eigen geloften worden in je eigen taalgebruik. Maak het makkelijk uit te spreken en oefen een paar keer van tevoren.

• Ik heb een aantal vragen voor je en de antwoorden helpen je bij het schrijven van je geloften:
o Met welke moeilijkheden heeft jouw partner je geholpen?
o Wat willen jullie samen bereiken?
o Wanneer realiseerde je je dat je verliefd was?
o Wat vind je de mooiste eigenschap van je partner?
o Wat dacht je toen je je aanstaande voor het eerst zag?
o Waarom is je leven beter geworden sinds je je aanstaande kent?
o Wat mis je het meest wanneer je partner een paar nachten weg is?
o Wat inspireert jou in hem of haar?

• Spreek met je aanstaande bruidegom of bruid af hoe lang het ongeveer wordt (tussen de één en twee minuten) en in wat voor stijl jullie het schrijven. Wanneer de één een heel lang verhaal heeft en de ander is met drie zinnen klaar, dan komt dat wat vreemd over. Net als wanneer de één een verhaal heeft dat doorspekt is met humor en de ander een heel romantisch verhaal waarvan je een brok in je keel krijgt.

• Spreek ook af of jullie de geloften geheim houden voor elkaar of dat jullie al precies weten wat de ander gaat zeggen.

• In de geloften beloof je de ander wat je voor hem of haar gaat doen. Maak dit persoonlijk, door bijvoorbeeld te beloven voor elkaar te zorgen en elkaar elke dag te vertellen dat je van elkaar houdt.

• Waarschijnlijk lukt het niet je geloften helemaal uit je hoofd te leren en door de spanning, kan het zijn dat je het niet meer weet. Pak dan niet het papiertje dat je hebt gebruikt om aantekeningen op te maken en mee te oefenen, maar zorg voor een nieuwe versie. Dat staat wat beter op de foto’s.

En, wat denk je, lukt het je nu? Heel veel succes en je zult zien, het wordt megamooi!

Geschreven door: Stralend middelpunt via Trouwen.nl