Pasfoto’s mogen weer gemaakt worden

Na de toespraak van onze minister president vorige week maandag was duidelijk dat we er gezamenlijk voor moeten zorgen dat we het coronavirus onder controle gaan krijgen. Een pakket aan maatregelen werd ons gepresenteerd met onder andere het sluiten van de niet essentiële winkels. Wat volgde waren een aantal enerverende dagen. Aanvankelijk was de overheid van mening dat makers van gezichtsopnamen (pasfoto’s) hun winkel diende te sluiten. Hier is de pasfoto organisatie met het ministerie over in gesprek gegaan en gebleven omdat naar hun mening een gezicht opname (pasfoto) rand voorwaardelijk is voor de aanvraag van een WID-middel. Naar aanleiding van deze gesprekken heeft de overheid alsnog besloten dat makers van gezichtsopnamen hun winkel kunnen openen onder bepaalde voorwaarden.

Onderstaand persbericht wordt inmiddels verspreid:

Maandag 14 december 2020 heeft premier Rutte aangekondigd dat alle winkels sluiten, met uitzondering van die winkels die nodig zijn om te voorzien in de basisvoorzieningen.

Tot nu toe stonden fotowinkels en vakfotografen niet op deze lijst. Omdat het niet mogelijk is een identiteitsmiddel aan te vragen zonder een goede pasfoto is besloten om fotografen toe te voegen aan de lijst van uitgezonderde winkels van de lockdown. Bekijk ook het overzicht van uitgezonderde winkels tijdens lockdown op rijksoverheid.nl.

De winkels van fotografen blijven gesloten. Tenzij er op afspraak pasfoto’s gemaakt worden voor een identiteitsbewijs of rijbewijs.

  • Fotografen
    De winkels en studio’s van fotografen zijn gesloten. Tenzij er op afspraak pasfoto’s gemaakt worden voor een identiteitsbewijs of rijbewijs. Het beroep van fotograaf is geen contactberoep. Fotograferen op locatie mag.