Analoge fotografie

In 2012 ging Kodak failliet en sindsdien lijkt het analoog fotograferen in de vergetelheid te raken. Dat dachten we ook van de platen. Er zijn enkele fotografen in Nederland die weer begonnen zijn met de analoge fotografie en het geven van workshops.

Er zijn op enkele plaatsen nog analoge filmrolletjes te koop. De prijzen zijn onlangs gestegen.

Het is maar goed dat wij al onze analoge camera’s zorgvuldig hebben bewaard. Waaronder een Hasselblad en Pentax 6/7 cm en diverse Nikon spiegelreflex camera’s. Zelfs nog een technische camera.

De heer Maas, marketingmanager van CameraNU licht toe: “Wanneer je analoge foto’s schiet is het eindresultaat een tastbare foto op een negatief, niet slechts eentjes en nulletjes op een geheugenkaart. We zien dan ook dat de consumenten hier tegenwoordig naar op zoek zijn. Men vindt het ook spannend om een rolletje te laten ontwikkelen, want ze moeten wachten om te zien of hun eindresultaat goed gelukt is.”

Voor CameraNU is de comeback van analoge fotografie overduidelijk. Het bedrijf merkte op dat het zoekvolume naar de nostalgische fotorolletjes in 2021 met 23,5% is gestegen. “We hebben sinds 2019 een groei van ruim 100% gezien in het aantal verkochte filmrolletjes,” zegt de heer Maas. “De verkoop van analoge en polaroid camera’s is ook sterk toegenomen; deze groep camera’s is dit jaar met 90% gegroeid. Daarbij was er 44,5% meer zoekvolume naar analoge camera’s en aanverwante zoekopdrachten.” Het bedrijf verwacht dan ook dat de populariteit alleen maar zal toenemen.